NU HULP NODIG VAN EEN CYBERSECURITY EXPERT? KLIK & BEL: +31 13 208 40 31 OF START DIRECT EEN WHATSAPP GESPREK

RockSecure

RockSecure

RockSecure is onderdeel van de Innvolve Groep

T (+31) 13 208 40 31
Email: [email protected]

RockSecure Cybersecurity
Rembrandterf 9-11, 5261XS, Vught, NL

  • HOME
  • HACK HULP
  • CYBERBEVEILIGING
  • CYBERTRAINING
  • BLOGS
  • CONTACT
0
vrijdag, 20 december 2019 / Lees meer over Cybersecurity

Wat is phishing?

Wat is phishing? Phishing is in feite een digitale babbeltruc. De hacker probeert u te foppen met een smoesje of een truc en u daarmee geld afhandig te maken. Er zijn helaas talloze voorbeelden van phishing beschikbaar. In de kern gaat het om hackers en criminelen die onbedoeld toegang krijgen tot uw accounts. Bekende voorbeelden zijn de trucs waarbij de internetcrimineel u benadert en vraagt om bijvoorbeeld de pincode van de pinpas of de inloggegevens van uw creditcard-account.

Phishing

Tip: de meeste ransomware-aanvallen beginnen met phishing. Het werkt als volgt. U ontvangt een e-mail waarin u wordt verleid op een link te klikken of geheime gegevens prijs te geven. U ontvangt bijvoorbeeld een e-mail waarin een gecamoufleerde link zit naar een onschuldig ogend adres. Zodra u op ‘openen’ klikt, opent zich een virus en bent u de klos. Op deze manier worden veel computers gegijzeld door ransomware. Kwaadaardige code installeert zich op uw computer en versleutelt uw gegevens. De cybercrimineel vraagt om geld (of Bitcoins) om deze weer te ontgrendelen.

Phishing mail herkennen

Hoe herkent u phishing mail, zijn er voorbeelden? Er zijn vele voorbeelden van phishing mails beschikbaar. Aan de volgende kenmerken herkent u zo’n e-mail:

  • U wordt aangeschreven uit naam van een vertrouwde partij, zoals een bank. De mail begint niet met een persoonlijke aanhef, maar met een onpersoonlijk ‘Geachte relatie, of ‘Geachte heer, mevrouw’.
  • Phishing mails bevatten vaak spelfouten en slechte grammatica.
  • Phishing mails vragen om pincodes of wachtwoorden. Betrouwbare partijen doen dit nooit!
  • Het adres van de afzender is in werkelijkheid niet van de betrouwbare partij, maar een variant daarop. Bijvoorbeeld [email protected] in plaats van [email protected] .
  • De mail speelt in op een angstgevoel of urgentie. De boodschap is dat u niet meer kunt inloggen, betalen of pinnen als u de instructie niet opvolgt. Of, in een positieve variant, heeft u een prijs gewonnen die u enkel even hoeft op te halen door een kleine betaling te doen.

Let op: het is een bekende truc van cybercriminelen om u aan te schrijven en één van uw wachtwoorden te tonen. De crimineel geeft aan dat er beelden van u zijn vastgelegd op uw laptop of telefoon terwijl u zich in een compromitterende pose zou bevinden. U moet betalen om te voorkomen dat de beelden gepubliceerd worden, is dan de boodschap.
Deze getoonde wachtwoorden zijn gelekt tijdens één van de grote datalekken (controleren of dit ook voor uw account geldt? Controleer het op: https://haveibeenpwned.com/). Wellicht bent u verleid om te betalen, al was het maar om de beelden zelf ook eens te zien, maar het advies blijft: trap er niet in!

Phishing mail ontvangen van afzenders zoals Rabobank, ING of Knab?

Zelf een phishing check uitvoeren om na te gaan of u daarmee te maken heeft? Let op de volgende kenmerken: .

  1. Wees kritisch en kijk goed naar de afzender. Wees extra alert bij slechte spelling en vreemd taalgebruik. Bij twijfel de e-mail verwijderen!
  2. Neem contact op met bank of vertrouwde instantie. Gebruik daarvoor vertrouwde contactgegevens, verifieer deze voorafgaand aan het contact.
  3. Installeer een betaald antivirus-programma. Deze filtert een groot deel van de phishing mails uit uw mailbox en beschermt u indien u per ongeluk op een kwaadaardige link klikt.

Het is belangrijk om altijd een phishing check te doen, vooral bij e-mails met een link waarop u moet klikken. Of bij e-mails met een bijlage die u wilt downloaden en openen. Het zijn typische situaties waarin u een risico loopt.


Veelgestelde vragen

🛡️ Wat is phishing?

Oorspronkelijk refereert phishing naar “password fishing”. Hackers en oplichters die in de grote zee van internetgebruikers gingen vissen naar wachtwoorden van gebruikers. Inmiddels gaat het niet enkel meer om wachtwoorden, maar eigenlijk om alles wat waarde vertegenwoordigt. Bijvoorbeeld creditcardgegevens of pincodes. De manieren waarop cybercriminelen te werk gaan zijn tegenwoordig heel divers. Van subtiel tot brutaal, van doorzichtig tot geavanceerd.

🛡️ Hoe kunt u phishing voorkomen?

Phishing voorkomen is in de basis heel simpel: trap er niet in! Wees kritisch wanneer u vertrouwelijke gegevens verstrekt via het internet. Niet voor niets luidt de reclamecampagne: Hang op, klik weg, bel uw bank. Maar phishing trucs worden steeds doortrapter, soms zijn de links van cybercriminelen nauwelijks meer van echt te onderscheiden. Een erkend (en betaald) anti-virus pakket is daarom onmisbaar. In veel gevallen voorkomt u hiermee om slachtoffer te worden.

🛡️ Kunt u phishing herkennen?

In zijn algemeenheid moet u op uw hoede zijn wanneer iemand u via telefoon, sms of e-mail probeert te verleiden om ergens op te klikken of om vertrouwelijke gegevens te delen. Om u te overtuigen wordt er vaak een element van dreiging in het spel gebracht. Zoals: als u niet direct reageert, dan verloopt uw pas, account of abonnement. Let ook op ook slechte spelling in geschreven communicatie.

Aanbevelingen om verder te lezen

Wat zijn de mogelijkheden met Securely managed Office365?
Hoe kunt u ransomware herkennen?
Wat is een managed firewall?

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

ZOEKEN

RECENTE BLOGS

  • RockSecure sluit zich aan bij Cyberveilig NL

    VUGHT/ NAARDEN – RockSecure B.V. heeft zi...
  • Waarom je het Cyberkompas zeker moet lezen

    Bijna alles in ons leven heeft een link met de ...
  • Wat is een cyberaanval?

    Wat is een Cyberaanval? Simpel vertaald: een aa...
  • 7 tips voor cybersecurity? Wat je wél en niet moet doen!

    Leven met én in een digitale omgeving is als he...
  • Een beveiligingscamera, leuk voor de hele wereld

    Het beeld dat op TV-beelden is te zien is ontlu...
  • Uw password? qwerty of 123456

    Tips over het gebruik van wachtwoorden....
  • Iedereen kan hacken

    Hacken is eenvoudiger en toegankelijker dan men...
  • Niemand wil een Maastricht 2.0

    Dit is geen verhaal om de draak te steken met d...
  • Hoe voorkomt u cybercrime?

    Helaas zal er nooit één maatregel zijn die hack...
  • Is uw bedrijf gehackt?

    De kans is groot dat ook uw MKB bedrijf een kee...

ROCKSECURE PAGINA’S

RockSecure Home
Hack Hulp
Cyberbeveiliging
Cybertraining

Privacy policy
Cookies
Disclaimer
Algemene voorwaarden

RockSecure.nl

10 uit 10 gebaseerd op 4 reviews

GRAAG TERUGGEBELD WORDEN?

NEEM CONTACT OP

T (+31) 13 208 40 31
Email: [email protected]

RockSecure Cybersecurity
Rembrandterf 9-11, 5261 XS, Vught, Nederland

Open in Google Maps

Cyberveilig Nederland logo

ICT waarborg Rocksecure Cybersecurity

  • GET SOCIAL

© 2019 Alle rechten voorbehouden - Rocksecure.

TOP
×

Direct hulp nodig van een cyberexpert?

Klik op een van onze beschikbare cyberexperts en start een WhatsApp chat.

× Direct contact met een cyberexpert!