Leven met én in een digitale omgeving is als het echte leven. Toch zijn de gewoonten – en daarom heten ze zo – die je in het gewone leven zonder te denken uitvoert nog lang niet voor iedereen in de digitale omgeving vanzelfsprekend. Om maar eens wat te noemen: laat jij je raam of open staan als je even boodschappen gaat doen? Daarom 7 tips die je kunnen helpen je cybersecurity te verbeteren.
Gratis bestaat niet
Gratis vakantie, gratis auto, gratis website. De werkelijkheid blijkt altijd anders. In informatiebeveiliging en netwerkbeveiliging is dat net zo. Beveiliging kost geld. Schaf dus een goede virusscanner aan, gebruik een professionele firewall en huur professionals in om je netwerk veilig te maken en houden. Je huis beveilig je ook niet met een speelgoedcamera.
Zonder updates geen ict beveiliging
Je netwerk is zo sterk als de zwakste schakel. En vaak is die zwakste schakel een verouderd onderdeel. Een virusscanner die niet geupdatet is of een patch voor je besturingssysteem die nog niet is uitgevoerd. Cybercriminelen scannen volledig automatisch je netwerk op bekende gaten. Ook bij jouw kloppen ze aan de deur. Wees niet naïef.
Openbare wifi? Niet doen
Je databundel is er bijna doorheen en je wilt toch even die laatste Netflix-aflevering streamen op je werklaptop. In de beschikbare netwerken plopt een gratis openbaar wifinetwerk op. Je logt in en daar ga je. Letterlijk, als je pech hebt. Openbare wifi is niet veilig. Bijvoorbeeld omdat je niet zeker weet of niet iemand anders een netwerk nabootst en je gegevens binnenhengelt. Niet doen dus.
Back-up en check-up
Hoe vaak denk je wel niet: die back-up maak ik morgen wel even? En hoe belangrijk zijn de documenten die je dan niet kopieert? Als die vragen je tot denken aanzetten, dan moet je in actie komen. En anders ook. Een goede back-up is van levensbelang. Denk vooral ook aan een offline back-up op een externe harde schijf, of beter nog, een tape. En zorg dat je van belangrijke documenten hard copies hebt: print je klantenlijsten, factuurgegevens en opdrachtgevers en leg ze in een kluis.
Denk na voordat je klikt
De tijd dat hackers en internetcriminelen mails stuurden die wemelden van kromme zinnen en hopeloze vertalingen is ver voorbij. De mail die van je bank lijkt te zijn of van een potentiële klant, die kan zomaar van een cyber crimineel zijn. Kijk dus altijd goed naar de afzender. Is het domein ing.nl of toch net niet? Want een klik op een mail kan zomaar het startsein zijn voor download van ransom ware, waardoor je slachtoffer wordt van phising.
Leid je personeel op
Als je het niet weet, dan kun je er ook geen rekening mee houden. Datalekken of problemen met computercriminaliteit beginnen bij mensen. Bij een klik op een link, het delen van een bestand met een onbekende, of het gebruik van onveilige wachtwoorden. Dat kun je voorkomen door een goede cyber security training te organiseren voor je medewerkers. Kennis is macht.
Multifactor-authenticatie
Een moeilijk woord, maar een simpele uitleg. Beveilig je mail of bestand niet met alleen een wachtwoord, maar ook met bijvoorbeeld een code die je via sms krijgt toegestuurd nadat je je wachtwoord heb ingevoerd. Denk sowieso goed na over je wachtwoordsterkte en gebruik liefst een wachtwoordmanager. En verander je wachtwoord met regelmaat.
Meer tips of wil je de digitale veiligheid van je bedrijf eens onder de loep nemen, neem dan zeker contact op met ons.
Veelgestelde vragen
Cybersecurity omvat het verdedigen van computers, servers, mobiele apparaten, elektronische systemen, netwerken en gegevens tegen schadelijke online aanvallen. De term is breed en geldt voor alles wat te maken heeft met computerbeveiliging, noodherstel en het wegwijs maken van eindgebruikers.
Dreigingen waartegen cybersecurity beschermt zijn drieledig. cybercriminaliteit, waarbij criminelen alleen of in een bende systemen aanvallen dit is vaak voor financieel gewin. Daarnaast heb je een cyberoorlog, die vaak gepaard gaat met informatieverzameling en politiek gemotiveerd is. Tot slot cyberterreur, deze probeert elektronische systemen te ondermijnen en paniek en angst te veroorzaken.
De beste tips om cybercrime te voorkomen zijn: gratis bestaat niet, zorg dat u up-to-date bent, gebruik geen openbare WiFi netwerken, maak regelmatig back-ups, denk na voordat u klikt en zorg voor multifactor-authentificatie.